Top Trouwringen

De tijdloze symboliek van trouwringen: Een reis door de geschiedenis en tradities


Omringd door de liefde, heeft de trouwring een rijke geschiedenis die teruggaat tot de weelderige oevers van de Nijl bij de oude Egyptenaren. In Amsterdam, zoals elders, vertegenwoordigt de trouwringen de eeuwige cirkel, een symbool van oneindigheid zonder begin of einde. Als een symbool van eeuwigheid keert de trouwring steeds terug naar zijn oorsprong, net zoals het leven zelf. Hiermee symboliseert de trouwring de voortdurende verbondenheid tussen twee mensen, door dik en dun, in leven en dood.

Het kenmerkende gat in de ring draagt een bijzondere betekenis. Het symboliseert de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager. Volgens de oude Egyptenaren liep de 'Vena Amoris' (de ader van liefde) rechtstreeks van de ringvinger van de linkerhand naar het hart. Hierdoor dragen sommige mensen nog steeds hun trouwring aan de linker ringvinger.

In Amsterdam worden trouwringen vaak vervaardigd van goud, zilver, platina of een combinatie daarvan. In de Romeinse tijd kozen echtparen vaak voor een ring van ijzer. De Nederlandse traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we geërfd van de Romeinen. Bij het huwelijk gaven zij elkaar een trouwring als officiële belofte van trouw, een duidelijk statement van verbondenheid tussen man en vrouw.

Oorspronkelijk was de trouwring een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw, door hem persoonlijk uitgekozen. Vanaf de 19e eeuw begonnen ook mannen trouwringen te dragen. Tegenwoordig kiezen partners vaak samen hun trouwringen uit.

Na het huwelijk dragen de meeste echtparen hun trouwring aan de rechter ringvinger, terwijl Rooms-Katholieken hem vaak links dragen. In onze trouwringenshowroom in Amsterdam (Noord-Holland) maken we relatie-ringen die de cirkel van liefde compleet maken.



Bekijk hier onze collectie klassieke trouwringen